12 Ekim 2012 Cuma

Borsadan kazanmak


Borsa nasıl oynanırBorsada nasıl kazanılırBorsada para kazanma.Borsa terimleriBorsada kazanmak hakkında bilgiler.

Borsa Nasıl Oynanır ?

Borsa dünyası, alışık olduğumuz iş yaşamının aksine adeta büyülü bir dünyadır. Büyülü olmasının sırrı tabii ki de kısa zamanda mevcut paranızı kat be kat arttırabilme şansınızdan kaynaklanmaktadır. Ancak, hatalı işlemler yaparsanız bu büyülü dünya bir anda cehenneminiz olabilir.
Peki borsa nasıl oynanır, nelere dikkat etmek gerekir?

Borsada Nasıl Kazanılır ?

Borsada kazanabilmeniz için öncelikle borsa ruhunu iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Aldığınız hisse tavanda yapabilir tabanda. Bu borsanın doğasında olan bir durumdur.
Herkes ortada bulunan mevcut likiditeden pay kapmaya çalışır. Bu mevcut finans, ne birden çok büyür ne de birden çok küçülür ama ortada pastadan pay kapmak isteyenler arasında amansız bir savaş sürüp gider.
Sizin hissenizin değeri artarken kuvvetli ihtimal başka birisinin hisse değeri düşmektedir. Eğer yükselen bir borsa trendi varsa ki bu demektir ki borsa oynayan herkesin hisse değerleri artış gösteriyordur, bu durumda parasını dövize ya da faize yatırmış olanlar kaybediyorlardır.
Peki kazananlar arasında olmak için neler yapılmalı?

Borsada Kazanmak

Borsada kazanmak için, öncelikle oyunu kuralına göre oynamak gerekiyor. Yani sistemli ve disiplinli bir şekilde oynamak.
Ayağınızı yorganınıza göre uzatarak düzenli bir şekilde sistemli ve disiplinli oynarsanız borsada sıklıkla kullanılan “stop loss” durumu gerçekleşir.
Hisseleriniz değer kaybına geçtiğinde trendinle zıtlaşmak, esen rüzgarın karşısında durmak en tehlikeli durumlardan birisidir. Unutmayın ki, bütün büyük çöküşler ilk başta küçük zararlar ile başlamıştır.
Bir kaç etkili borsa taktiğini sizlerle paylaşalım:
  1. Kısa vadede bazen gerçekleşse de, uzun vadede hiç kimse borsayı yönlendiremez.
  2. Paranızı bir sektöre yığmayın, farklı alanlara paylaştırın.
  3. Parayı bir tek enstürmandan kazansanızda pay etme sisteminizi bozmayın.
  4. Borsa sürekli değişkendir. Çok çıkan hisse düşer, çok düşen hisse çıkar. Burada sizin yapmanız gereken trendleri takip ederek uygun bir yerde konumlanmak.
  5. Hangi danışman size ne derse desin, kararlarınızı kendiniz verin. Hiç kimse yoğurdum ekşi demez. Borsacı endeks yükselecek der, bankacı faiz yükselecek.
  6. Eğilimleri iyi takip edin. Temel mantık: Düşme eğilimi varsa satın, yükselme eğilimi varsa tutun.
  7. Fazla risk almayın, paranızı çeşitli enstürmanlarda değerlendirin.
  8. Yıl sonu, Ay başı, Nisan ayı gibi dönemler vergi dönemleridir. Bu zamanlarda nakit sıkışıklığı olduğu için borsadan para çekilir ve endeks düşer. Uyanık olun!
  9. Bir hissenin şimdiki fiyatından alıcı bulunamayacağını düşünüyorsanız, elinizden çıkarın.
  10. Büyük hisselerdeki hareketleri takip edin. Oradaki hareketler bütün piyasayı etkiler.
  11. Çıkış ivmesi varsa herkes ivmenin peşine takılır, asıl mesele trendden nerede kopacağını iyi seçmektir.
  12. Hisse değerleri düşerse tahviller çıkar.
  13. Yeterince yüksek bir dalga, bütün kayıkları yükseğe çıkarır.
  14. Performans geçmişi, gelecek karı garantilemez.
  15. Hiç bir dalga, sonsuza kadar sürmez, bir kıyıda son bulur.
  16. Son olarak, kazanmadığınız para ile yatırım yapmayın.

Borsa Terimleri

CCI
Hisse senedinin fiyatı eğer ortalamaların çok üzerinde oluştuysa CCI göstergesine bakılarak fiyattaki hareketin ne derece gerçekçi olduğu konusunda fikir edinilebilir.
CCI indeksi +100 ve -100 arasında değerler alır.Eğer CCI +100 ün üzerinde ise fiyat anormal derecede yükselmiş demektir ve -100 ün altına indiyse fiyat anormal derecede düşmüş demektir. Bir çok analist bu göstergeyi aşırı alım/satım bölgelerini bulmak için kullanır.
Yatay gelişen trendlere uyumunun iyi olmasına karşın kısa vadedeki ani trend değişikliklerinden CCI çok etkilenir ve çok oynaktır. Küçük fiyat değişiklikleri dahi kimi zaman göstergenin +100 ve -100 ile sınırlanmış olan eksenlerini geçmesine sebep olabilir.
MOMENTUM
Momentum belirlenmiş bir sürede fiyatların yüzde kaç değişim gösterdiğini verir. Momentumun referans çizgisi 100 dür. Momentum 100 ün altına düşüp dip yaptığında ve bu dip seviyesinden yukarı döndüğünde alım kararı verilebilir. Aksi durumda Momentum 100 seviyesinin üzerinde bir tepe yapar ve bu tepeden aşağı doğru inmeye başlarsa bu satım sinyali olarak kullanılabilir.
Eğer Momentum göstergesi geçmişte yapmış olduğu tepelere oranla çok daha yüksek bir tepe yapmışsa ve aşağı doğru dönmüşse daha satış yapılmamalıdır çünkü bu gibi durumlarda Momentum göstergesi gelecekten oluşacak hareketlerden haber veren önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkacaktır.
RELATIVE STRENGTH INDEX – RSI
RSI göstergesi senedin kendi iç gücünü gösteren bir göstergedir ve kullanımı da oldukça yaygındır. RSI genellikle 14 ve 25 günlük olarak hesaplanarak kullanılır. Ancak en iyisi bu periyodları her senet için farklı alarak o senedin karakterine en uygun periyodu bulmaktır.
RSI göstergesi 30 seviyesinin altında dip yaptıktan sonra tekrar yükselmeye başlarsa alım sinyali olarak değerlendirilir. Eğer gösterge 70 seviyesinin üzerinde tepe yaptıktan sonra aşağı dönerse bu da satım sinyali olarak değerlendirilir. Aşırı alım ve satım bölgelerinde görülecek olan ikili tepe ve ikili dipler önemli uyarılardır ve fiyatların yön değiştireceğinin habercisidir.
RSI hızlı çıkış dönemlerinde aniden aşırı alım bölgelerine ulaşır bu durumda ilk gelen satış sinyali gözardı edilebilir. RSI göstergesinin grafiğinde tıpkı fiyat grafiklerinde olduğu gibi farklı formasyonlar gözlenebilir ve bunlar önemli ipuçları verirler. En sık rastlanan formasyonlar kısa süreli üçgenler,ikili tepe,ikili dip formasyonlarıdır. RSI göstergesindeki formasyonlar incelenirken tüm gözlemler fiyat grafiğinden bağımsız yapılmalıdır. Bir diğer önemli nokta ise RSI ile fiyat grafiği arasında oluşabilecek olan uyumsuzluklardır. Bunlara da dikkat edilmesi sağlıklı analiz yapılmasında önem taşır.
MACD
Orta vadeli göstergelerin en önemlilerindendir. MACD hesaplanırken 12 günlük üssel hareketli ortalamadan 26 günlük üssel hareketli ortalama çıkarılır. Matematiksel olarak iki ayrı hareketli ortalamanın farkını yansıttığından dolayı MACD göstergesinin ortasından 0 (sıfır) ekseni geçer. MACD göstergesinin 9 günlük değerlerinden oluşan ve TRIGGER adı verilen ikinci hareketli ortalama göstergenin ikinci eğrisini oluşturur. Bu eğri kesikli çizgiler ile gösterilir.
MACD nin TRIGGER çizgisini yukarı yada aşağı doğru kesmesi orta vadeli alım satım sinyalleri olarak yorumlanır. MACD TRIGGER çizgisini aşağıdan yukarı doğru kesiyorsa (özellikle sıfır seviyesinin altında iken) orta vadeli alım sinyali verir. Eğer MACD TRIGGER çizgisini yukardan aşağı doğru kesiyorsa orta vadeli satış sinyali vermiş olur
STOCHASTIC
Stochastic hisse senedinin kapanış fiyatının belirli bir periyodda seyrettiği fiyat aralığı ile karşılaştıran bir göstergedir. Stochastic göstergesindeki değerler yüzde değişimi ifade ederler. Gösterge oldukça ani hareketler yapar ve hızlı piyasalarda yanıltıcı sonuçlar verebilir. Gösterge 0 ile 100 arasında gidip gelir ve referans olarak yaygın kullanım olarak 20 ile 80 seviyeleri alınır.
Gösterge 20 seviyesinin altına düşüp yukarı döndüğünde senette alım yapılır ve 80 seviyesinin üzerinde tepe yaparak döndüğünde senette satış yapılır. Ancak Stochastic göstergesinin çoğu zaman çok hızlı hareketler yaptığı unutulmamalıdır.




Bu işi yapmak isteyenler , Müracat ve Detaylı bilgi için 

Lütfen  Altta Yorum kısmına isim ve maillerini girerek bildirsinler. 

0 yorum:

Yorum Gönder